сряда, 22 февруари 2012 г.

Сурова супа с авокадо



Тази супа е страхотна и много подходяща за лятото. 
Видях рецептата при Деси и оттогава  съм й фен. 
Лека, но засищаща, освежаваща и много ароматна. 
Внимание, води до пристрастяване!


Необходими продукти:
/за 4 порции/



  • 2 добре узрели плода авокадо
  • 2 краставици
  • 1 - 2 домата ( ако е зима, заложете на чери доматитите - 250гр.)
  • 2-3 скилидки чесън
  • копър на вкус ( с пресен е по-ароматно)
  • лимонов сок на вкус
  • химлайска сол на вкус
  • вода за разреждане

Пригорвяне:

- Добре измитите краставици, домати(оставете малко за декорация) и обелен чесън се 
  слагат  в  блендер и се завъртат няколко секунди;
- почистените плодове авокадо   се добавят и отново се блендира до  едродона 
  кремообразна консистенция. Добавя се вода,  до предпочитано разреждане;
- добавят се лимоновият сок, солта и накълцаният копър. Разбърква се добре ;
- сервира се веднага, като преди това се декорира с домати.

Добър апетит! 

петък, 17 февруари 2012 г.

А ето го и маргарина!




 "Подложена на продължителна обработка жълтеникава каша, чиято основна
 съставна част е нещо, наподобяващо машинно масло, топлинно третирана с 
помощта на съмнителен процес, носещ името на хидрогенизация, и в много случаи слепвана с помощта на разни емулгатори, стабилизатори, оцветители и овкусители, 
които да заместят структурата и вкуса, дадени в естествения мастен продукт. Ако 
още се съмнявате, идете в най-близкия супермарекет и сравнете написаното на пакетчето масло и на кутията нискомаслен маргарин. Или сравнете състава на пълномаслено и на обезмаслено сирене. След това седнете у дома с някоя книга по биохимия на коленете.
   Искате да знаете как се прави маргаринът, така ли ? Като разберете, може да ви 
се прииска и никога да не сте го узнали. Повечето от продаваните видове маргарин започват живота си като полиненаситени (течни) масла, извлечени от различни растителни източници, например царевица, слънчоглед, фъстъци и т.н. След като
 биват  пречистени, подложени  на изпаряване  и пресовани под висока температура, идва ред на химикалите, с които се повишава количеството извлечена мазнина. Оставащата течност минава през филтър, от нея се извличат лепкавите съсътавки, после я неутрализират, промиват, избелват и обезмирисяват. За да може маслото да
 се превърне в маргарин, то минава през процеса  хидрогенизаця, който по химичен път превръща някои от полиненанситените (течните) мазнини в наситени( твърди). 
За  нещастие този процес превръща и благотворните „цис” - мастни киселини 
в недотам благотворните „транс” – мастни киселини, които според някои учени допринасят за развитие на сърдечни болести и запушват артериите.
    Знам какво си мислите : „ И заради тая гадопст се отказах от маслото ! „ 
Добрата новина е, че е възможно да се произвеждат естествени маграрини, 
без да се стига до появата  на опасните „транс” – мастни киселини и без да става 
нужда от разтворители или хидрогенизация. С метода студено пресоване се
 извличат най-високите масла. Маргарините, произвеждани по този метод
 (могат да се намерят в деликатесните магазини), са малко  по-скъпи, но много 
по-здравословни от хидрираните маргарини, продавани в супермаркетите.
 Маргарините не са единствените продукти, в които можем да открием хидрирани растителни масла. Много от пакетираните храни и полуфабрикатите са приготвени
 по този начин. Затова видите ли на опаковката думата „хидриран”, потърсете
 да купите нещо друго за ядене."

Из " Хрананене за максимум енергия"  Катрин Марсдън


И още по темата :

  - "Рафинираните мазнини - фини или опасни?" / Органично
  - "Дъх на маслини" / Горичка
  - "Мазнините" /Любомир Иванов 
  - Химия на пърженето

неделя, 12 февруари 2012 г.

Суров шоколадов сладолед за Деня на влюбените




Съвсем скоро е Свети Валентин. Денят, в който всичко е  под формата на сърчица, особено подареният шоколад. Класическият шоколад не е полезен, затова му намерих алтертаива. Благодарение на сайтовете, които пуполяризират  суровата кухня, научих и за класическата сладка рецепта авокадо+подсладител+какао. Вариациите са според предпочитанията, затова ще споделя и моят избор.


Необходими продукти:




  • 2 бр добре усряло авокадо
  • 4 с.л. мед
  • 1 с.л. брашно от рожков




за украсата : филирани бадеми и кокосови стърготини

Приготвяне:


-авокадото се обелва и се слага в кухненеската резачка;
-добавя се меда и се блендира на гладък крем;
-отстранява се ножа на резачката и се добавя брашното от рожков;
-с дървена шпатула се разбърква добре сместа, докато стане еднородна;
изиспва се готовия крем и се поставя във фризера, за да стегне;
- ако искате сместа да се втвърди , ще ви трябват около 24ч+.;
- ние го харесване охладен и затова 12 часа са добре.;
 - при поднасянето се оформя с лъжица за сладолед и се декорира с бадемите и стърготините.


Добър апетити!


четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Сусамов тахан с мед и какао


Това е едно от най-бързите сладки предложения. Много подходяща добавка към следобеден чай или кафе. И както в моя случай се оказа, бързо решение за нещо на масата, докато си бъбрим с  близка приятелка.  Изкушена  от кокетните форми, които придадоха резените франзела,  преглътнах факта, че е правена с бяло брашно.
Пък и както всички знаем "прекаленият светец и Богу не е благ" .





Необходими продукти:




  • една част сусамов тахан
  • част и половина мед
  • брашно от рожков или  какао ( ако ще е и за деца, по-добре брашно от рожков)
  • крекери или филийки  за намазване

Приготвяне:

- в съд се смесват таханът и медът и се разбърква енергично с лъжица. Получава се
смес, много напомняща халва, но далеч по-полезна;
- добавя се брашното от рожков/какаото и се разбърква отново;
- по желание може да се добавят нарязани на дребно лешници;





Добър апетит!





събота, 4 февруари 2012 г.

Сурови крекери с моркови и лук



Най-накрая се наканих да си ползвам обикновената фурна като дехидратор. Небъдна работа ми
 се вижда....всичките тези часове нужни за сушене....Така приготвен,  кой да е вид крекер е много здравословен, запазил всички ценни съставки на вложените продукти, но това пък изисква инвестиция на време.  Така или иначе, не предвиждам, в близко бъдеще закупуване на 
истински дехидратор, та ако пак ми се прииска да правя сурови крекери, ще трябва да  
намеря "цаката" на фурната. 
 Вкрайна сметка се получиха много вкусни и леко сладникави (заради моркова) крекери. Звездните форми все още са ми любими, затова и крекерите придобиха такива. 




Необходими придукти:

  •   чаша  покълнал лимец
  •  1 голям морков
  •  1 малка глава лук
  •  3 с.л. смляно  ленено семе
  • 1/2 чаша покълнал слънчоглед
  • 2/3  овесени ядки, накиснати от предната вечер
  • мащерка

Приготвяне:

- накисват се слънчогледът, овесените ядки и  лимецът от предната вечер; 
- в блендер се изсипват лимеца и моркова и се смилат добре, след това се добавят
  и останалите продукти - ситно нарязаният  лук, овесените ядки , лененото семе и слънчогледът;
- смилат се  до еднородна смес ( при нужда се добавя малко вода);
 - в тава,  постлана с хартия за печене  се разстила на тъник слой (0,5см) сместа. Ако е по-дебел слоя ще изисква още повече време за сушене;
- с нож или формички, разделяте на фигури сместа и слагате във фурната/ дехидратор. Времето за сушене зависи от капацитета на уреда, в се който суши. При мен отне около 5 - 6 часа. 




Добър апетит!