сряда, 7 ноември 2012 г.

Kарфиол на фурна с елда и киноа


От февруари месец  имам купен пакет  киноа, който отлежава в шкафа. Днес реших, че е крайно време да влезе в употреба. Така и не ми остана време да потърся вкусна рецепта, затова реших да експериментирам. Ястието се  прие много добре у дома. 


Необходими продукти:
/ за тава  с диаметър 31 см /

  • 1 средно голяма глава  карфиол
  • 1 ч.ч. елда
  • 1 ч.ч. киноа
  • 2-3 домата
  • 1 шепа замразено броколи / ако има сурово, още по-добре/
  • 1 стрък праз лук
  • 1 глава кромид лук
  • 1 с..л. кимион на прах
  • 1 с..л. къри /купена готова подправка/
  • 1 с..л. морска сол
  • олио



Начин на приготвяне:

-  измитият и накълцан карфиол, заедно с нарязаната глава лук се задушават в малко вода на котлона;
- киноата и елдата се изплакват добре със студена вода;
- празът се нарязва на колелца, доматитие на дребни парченца;
- в тавата се изсипват задушените карфиол и лук, към тях се прибавят и другите
 съставки - праз лук, елда, киноа, броколи, домати;
- прибавят се  6 - 7 чаши вода и се  разбърква добре;
- добавят се и подправките кимион, морската сол и къри, както и мазнината;
- пече се в предварително загрята фурна около 30-40 мин. 

Добър апетит!