четвъртък, 25 април 2013 г.

Ориз басмати със зеленчуци,сушени домати и чесън





 За ориз басмати научих случайно, от едно кулинарно предаване. Толкова го похвалиха, така здравословен го представиха, че ме спечелиха от раз. След известно време, видях   в  магазинa кутии с ценните зрънца и купих, с големи очаквания. Резултатът ме очарова, бях пленена от аромата. Има много специфичен сладък аромат при готвене, зрънцата са дълги и не слепват.
 Виртуалните източниците
 потвърдиха, че това е висококачествен сорт ориз, много хранителен, с лесноусвояеми въглехидрати и протеини. Тялото се чувства прекрасно, когато му поднесем басмати.
 Днес реших, че ще го приготвя във вариант близък до ризото. 




Необходими продукти:
/за 4 порции/

  • 200 гр ориз басмати
  • 1/2 ч.ч. млад грах / ползвах прясно замразен/
  • 1/2 ч.ч млада царешица / ползвах прясно замразена/
  • 1/2 ч.ч броколи
  • 3-4 стръка пресен чесън
  • моркса сол
  • 1ч.л. смлян кориандър
  • 1ч.л. кимион
  • 1ч.л. джинджифил
  • мазнина за готвене
за мариноване на сушените домати
  • 10 парчета сушени домати
  • 3-4 с.л. зехтин (или друго олио)
  • 1-2 скилидки чесън
  • босилек


Начин на приготвяне:

- от предишния ден, сушените домати се измиват и накисват в малко вода за около 1час. След това се отцеждат и поставят в зехтина, заедно с накълцаниния чесън и босилека;
- в дълбока тенджера се загрява мазнината и после се добавя ориза за 1-2 мин, с постоянно бъркане;

- изсипва се водата, в пропорции, оказани на опаковката. На моята пише 1:3,5 части;
- след като заври се добавят граха, царевицата и розичките броколи;
- 5 мин преди да се отстрани от котлона се добавят подправките;
- пресният чесън се нарязва и смесва с маринованите сушени домати;
- готовият ориз се сервира гарниран със сушените домати;

Добър апетит!








събота, 20 април 2013 г.

Веган рожков течен шоколад




Обичам бързите рецепти. Докато се присетя и вече да е почти готово. Водена от този принцип, си забърках   шоколад. Не съдържа  животински продукти, идеален за всички, които не консумират такива временно (постещи) или по принцип (вегани). 



Необходими продукти:
/за една мини доза/


  • 2 с.л. кокосово масло
  • 1 с.л. вода
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1,5 с.л. брашно от рожков
  • 1 ванилия
  • няколко зрънца хималайска сол
за  сервиране 

- ръжен хляб с квас / или друг по желание/
- сурови ядки кашу, нарязани на ситно
- сушени червени боровинки
- кокосови стърготини


Приготвяне:

-  кокосовото масло се разтопява, заедното с  водата ;
-  към него  се прибавя кафявата захар и се разбърква добре, докато се стопи;
-  добавя се  брашното от рожков, заедно с ванилията и зрънцата сол;
- с помощта на лъжица се разбърва  до гладка, еднородна смес.
- намазвате, гарнирате и хапвате.



Добър апетит!