сряда, 7 декември 2011 г.

Детоксикация на тялото по пълнолуние








Съвременният човек, дори и да се храни правилно е изложен на толкова  много замърсители - стрес, околна среда, битова химия, лекарства, че детоксикацията става все по-необходима.

Детоксикацията не е диета!

Чрез нея се влияе косвено, а не пряко върху теглото, т.е. постига се оптимизирането му както при наднормено, така и при поднормено тегло.
Започва се 2 дни преди пълнолуние като по този начин се дава възможност за отделяне на токсини от тъканите и насочването им към кръвта. В деня на пълнолуние има мощна отливна вълна, която ги "измива". Преди пълнолуние се гладува по-лесно, постигнатите резултати се задържат трайно.
 3 - дневното пречистване има голяма сила.
Това не е лунна диета и няма нищо общо с нея, освен самото пълнолуние.




Детоксикация с прясно изцедени сокове








 Сутрин на гладно се изпиват около 10гр. (1 равна супена лъжица) английска сол, разтворена в 50-70 мл вода. Английската сол изтегля токсините към червата. 


 Половин час по-късно започва пиенето на сок.
Приготвя се от 2-3 лимона, 4-6 грейпфрута и толкова  портокали, колкото са необходими 
за получаването на общо 2 литра сок. Разрежда с 1,5-2 литра минерална вода. 
Пие се на порции през целия ден, друга храна не се приема. При  чувство на глад привечер може да се изяде 1 ябълка или 1 портокал.
  Органичните киселини в плодовете подкрепят очистването, плодовата захар влияе  благотворно на черния дроб, предпазва от хипогликемии и се отразява добре на тонуса.
 Процедурата се повтаря 3 поредни дни, а на четвъртия се прави захранване. Вместо от цитруси, сокът може да се направи от ябълки. При много силно чувство на глад може да се вземе 1 ч.л. мед с лимонов сок (на вкус) и минерална вода.
 Може да се добави и  пектин.Пектинът набъбва в червата, създава чувство и ускорява чисртенето . 1-2 ч.л. пектин се разбърква с половин ч.л. мед (предварително разтворен в 1 ч.л. вода). Доливат се 100-200мл.  вода и се разбива с  миксер, докато стабне  гъсто като желе. 



Захранване


Захранването е важна част от детоксикацията. След три дни липса на храна, внасяща токсини и след работа с намален капацитет на черния дроб и бъбреците е важно преходът към обичайно то хранене да е постепенен и правилен. Най-сериозният "замърсител" е белтъчната храна - източник на аминосъединения( съдържащи азот), които черният дроб превръща във водноразтворими , а бъбреците извеждат от тялото. Затова млякото и млечните продукти, месото, рибата и чйцата трябва да се включат последни. 
Първи при захранване то са плодовете , защотот са богат източник на фибри - "метла за червата", органични киселини - отличен разтворител на метаболитни отпадъци и на плодова захар  - важен катализатор на метаболитните цикли в черния дроб. 


Примерно меню: 


Закуска - 2 - 3 плода киви или 1-2 ябълки или 1-2 портокала


Към 10ч 2-3 с.л. овесени ядки с малко стафиди (стафидите не са задължителни) се заливат с топла вода (50-60 градуса). След 15-30 минути са готови за консумация.


Обяд :  по-въглехидратен - картофи соте, картофена салата с лук, варен ориз, задушени зеленчуци, салата от зеле и моркови. Ястията могат да се гарнират с маслини.

Вечеря:  по-белтъчна - салата със сирене или извара, счукан чесън и зехтин, отново картофи, ориз. 
Месо и сол не се разрешават.

На петия ден следва обичайно хранене.

Горецитираното е от  книгата "Здравословно отслабване. Хранене и здраве" от д-р Атанас Михайлов

Няма коментари:

Публикуване на коментар