събота, 26 май 2012 г.

Череши

Свежи и сезонни, български и вкусни! 
Тази година лозето беше благосклонно, намират се и  ентусиасти да ходят до там,  да берат и да ми носят. В знак на благодарност похапвам редовно и по много, по някое време се  наканих и  направих снимки: 




Най-добрата рецепта е ядене в натурален вид, самостоятелно. Това е идеалната пролетна закуска.









Ако искате да научите повече за черешите, може да погледнете в сайта на bb-team.

неделя, 20 май 2012 г.

"Целебният глад" Лидия Ковачева





  Откакто създадох  блогът, искам да презентирам тази книга. Обмислях разни  варианти, но така и  никой не ме удовлетвори  достатъчно . 
  
  Ако вие се интерсувате от  пречистване на тялото и здравословен начин на живот трябва да прочетете тази книга. В никакъв случай не позволявайте на някой "познавач" 
да ви сведе съдържанието и трудът  на Лидия Ковачева до "глад на ябълки и чай" !
Това книжле е всъщност КНИГА - ОСНОВА, останах изумена колко естествено са засегнати темите и как леко, но не и лековато е написана.
 Имам книгата от много години, има я и в   много домашни библиотеки в  България.
Майка ми някога я е купила, а аз недоволна  от проблемното си тегло, направих неуспешен опит да я зачета през пубертета. Сигурно съм очаквала някоя готова магическа формула.....не помня. Но четох малко и безпаметно. 
 Истинското четене осъществих преди  2 години, когато започнах да практикувам детоскикациите на д-р Михайлов  и благодарение на добрите резултати, започнах да осъзнавам храненето,  да се  интересувам активно от суровоядство, вегансто и здравословен начин на хранене и живот. Чрез интернет попадах на откъслечна информация,  а се оказа, че в книгата е систематизирана и изчерпателна.
В антикварна книжарница може да намерите екземпляр на символична цена.
Ако ви се чете в електронен вариант може да се свали безплатно то тук.


 В уикипедия има информация за какви ли не хора, а за Лидия Ковачева до
скоро нямаше нищо! Сега има  3 сухи изречения...
Затова пък,  сайтът "Блиц" ме впечатли с  подробна статия в нейна чест -


ЛИДИЯ КОВАЧЕВА: "САМО ГЛУПОСТТА НЕ СЕ ЦЕРИ С ГЛАД" .































сряда, 2 май 2012 г.

Таратор с орехово мляко



Тараторът е  един от символите на българската кухня, нали? И не случайно е обичан и славен.
 Днес ще споделя една любима  алтернатива на класическата рецепта -таратор с мляко от накиснати орехи. Както съм споделила и в представянето си, аз съм всеядна, но храните от животински произход присъстват много рядко в менюто ми, 
по-скоро като деликатес. Няма нужда да сте вегани, за да опитате тази рецепта. Просто се насладете. 

И изберете днешният ден да бъде от щастливите ви.



Необходими продукти:
/за 2 порции/

за млякото
  • 1 ч.ч. орехи ( накиснати  в студена вода 12 -14 часа)
  • 2ч.ч. филтрирана вода


за таратора
  • 1 средно голяма краставица 
  • хималайска сол / на вкус/
  • ленено масло / или друго студено пресовано/
  • копър / по желание/
  • 2-3 скилидки чесън /по желание/
  • 1 ч.л. лимонов сок


Начин на приготвяне:

приготвяне на млякото
- в кухненския робот се слагат орехите, заедно с филтрираната вода и се пасират до хомогенна смес. Можете да променяте плътността на  "млякото" с добавка на още вода. 
След като се блендира добре, може да се прецеди през по-голяма цедка. Остатъкът в цедката (т.нар. пулпа ), може да прибавите към салата или друго ястие.
 Лично аз не прецеждам, обичам да използвам максимално  продуктитие. 


таратора
- краставицата без да се бели се накълцва на парченца;
- добавят се нарязаните орехи и чесън и се овкусява със солта, лимоновият сок
и копъра;
- студенопресованото масло се добавя при сервиране.

На дъщеря ми  сервирах така :



Добър апетит!