сряда, 2 май 2012 г.

Таратор с орехово мляко



Тараторът е  един от символите на българската кухня, нали? И не случайно е обичан и славен.
 Днес ще споделя една любима  алтернатива на класическата рецепта -таратор с мляко от накиснати орехи. Както съм споделила и в представянето си, аз съм всеядна, но храните от животински произход присъстват много рядко в менюто ми, 
по-скоро като деликатес. Няма нужда да сте вегани, за да опитате тази рецепта. Просто се насладете. 

И изберете днешният ден да бъде от щастливите ви.



Необходими продукти:
/за 2 порции/

за млякото
  • 1 ч.ч. орехи ( накиснати  в студена вода 12 -14 часа)
  • 2ч.ч. филтрирана вода


за таратора
  • 1 средно голяма краставица 
  • хималайска сол / на вкус/
  • ленено масло / или друго студено пресовано/
  • копър / по желание/
  • 2-3 скилидки чесън /по желание/
  • 1 ч.л. лимонов сок


Начин на приготвяне:

приготвяне на млякото
- в кухненския робот се слагат орехите, заедно с филтрираната вода и се пасират до хомогенна смес. Можете да променяте плътността на  "млякото" с добавка на още вода. 
След като се блендира добре, може да се прецеди през по-голяма цедка. Остатъкът в цедката (т.нар. пулпа ), може да прибавите към салата или друго ястие.
 Лично аз не прецеждам, обичам да използвам максимално  продуктитие. 


таратора
- краставицата без да се бели се накълцва на парченца;
- добавят се нарязаните орехи и чесън и се овкусява със солта, лимоновият сок
и копъра;
- студенопресованото масло се добавя при сервиране.

На дъщеря ми  сервирах така :



Добър апетит! 











2 коментара:

  1. Определено ми грабна вниманието този таратор :) Ще опитам задължително! А последната снимка е много сладурска :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване