Тараторът е един от символите на българската кухня, нали? И не случайно е обичан и славен.
Днес ще споделя една любима алтернатива на класическата рецепта -таратор с мляко от накиснати орехи. Както съм споделила и в представянето си, аз съм всеядна, но храните от животински произход присъстват много рядко в менюто ми,
по-скоро като деликатес. Няма нужда да сте вегани, за да опитате тази рецепта. Просто се насладете.
И изберете днешният ден да бъде от щастливите ви.
Необходими продукти:
/за 2 порции/
за млякото
- 1 ч.ч. орехи ( накиснати в студена вода 12 -14 часа)
- 2ч.ч. филтрирана вода
за таратора
- 1 средно голяма краставица
- хималайска сол / на вкус/
- ленено масло / или друго студено пресовано/
- копър / по желание/
- 2-3 скилидки чесън /по желание/
- 1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
приготвяне на млякото
- в кухненския робот се слагат орехите, заедно с филтрираната вода и се пасират до хомогенна смес. Можете да променяте плътността на "млякото" с добавка на още вода.
След като се блендира добре, може да се прецеди през по-голяма цедка. Остатъкът в цедката (т.нар. пулпа ), може да прибавите към салата или друго ястие.
Лично аз не прецеждам, обичам да използвам максимално продуктитие.
таратора
- краставицата без да се бели се накълцва на парченца;
- добавят се нарязаните орехи и чесън и се овкусява със солта, лимоновият сок
и копъра;
- студенопресованото масло се добавя при сервиране.
На дъщеря ми сервирах така :
Добър апетит!
Определено ми грабна вниманието този таратор :) Ще опитам задължително! А последната снимка е много сладурска :) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти хареса! :)
Изтриване