Трудно дочаках ранна пролет, за да си купя отново гулия. Предпочитам я сурова, най-често в салата, но този път ситуацията е друга. Благодарение на обичния ми дядо се сдобих с около... 10 килограма гулия.
Грижливо предоставена от нивата на съседа му. Напълних си хладилника, прилично. И затърсих идеи за ястия. Спрях се на крем супа, която исках да е без животински продукти. И се получи тази ароматна крем супа.
Необходими продукти:
- 1 кг. гулия
- 2 средно големи картофа
- 1 морков
- 3 скилидки чесън
- 1/2 ч.л.морска сол
- 1/2 ч.л. джинджифил (аз ползвах от пакетче)
- щипка мащерка
- щипка сминдух
при сервиране:
- филирани бадеми
- крутони от пълнозърнест хляб (аз ползвах тип грахам)
- кориандър
- шарлан ( или друго студенопресовано масло)
Начин на приготвяне:
- почистените гулия, картофи и морков се нарязват на кубчета и се слагат в съд за варене.
Заливат се с около 2-3 пръста вода над нивото на зеленчуците;
- когато са почти сварени се добавят солта, накълцаният чесън, мащерка и сминдух;
- пасира се в тенджерата;
- филии пълнозърнест хляб се нарязват на кубчета;
- при сервиране се гарнира с филирани бадеми и крутони. Добавя се шарлан и се поръсва с кориандър.
Добър апетит!
Това го чувам за първи път, но съм заинтригувана. Сега остава да потърся и да опитам!
ОтговорИзтриванеПо-масово се продава през есента, но и сега има. Търси по пазарите,когато продават дребните приозводители.В някои краища на страната я наричат Земна ябълка.
ОтговорИзтриванеВ "необходими продукти" има джинджифил, а в "начин на приготвяне" няма. Та да питам - да слагам ли или не джинджифил? Имам такава подправка, но до сега не съм я използвала.
ОтговорИзтриванеПропуснала съм да го спомена в "приготвяне".
ИзтриванеВкусът на супата е уникален. Благодаря ти много за тази рецепта
Изтриване