вторник, 24 април 2012 г.

Ароматна крем супа от гулия



Трудно дочаках ранна пролет, за да си купя отново гулия. Предпочитам я  сурова, най-често в салата, но този път ситуацията е друга. Благодарение на обичния ми дядо се сдобих с около... 10 килограма гулия. 
Грижливо предоставена от нивата на съседа му. Напълних си хладилника, прилично. И затърсих идеи за ястия. Спрях се на крем супа, която исках да е без животински продукти. И се получи тази ароматна крем супа.

Необходими продукти:

  • 1 кг. гулия
  • 2 средно големи картофа
  • 1 морков
  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л.морска сол
  • 1/2 ч.л. джинджифил (аз ползвах от пакетче)
  • щипка мащерка
  • щипка сминдух



при сервиране:
  • филирани бадеми 
  • крутони от пълнозърнест хляб (аз ползвах тип грахам)
  • кориандър
  • шарлан ( или друго студенопресовано масло)




Начин на приготвяне:

- почистените гулия, картофи и морков се нарязват на кубчета и се слагат в съд за варене.
 Заливат се с около 2-3 пръста вода над нивото на зеленчуците;
- когато са почти сварени се добавят солта, накълцаният чесън, мащерка и сминдух;
- пасира се в тенджерата;
- филии пълнозърнест хляб се нарязват на кубчета;
- при сервиране се гарнира с филирани бадеми и крутони. Добавя се шарлан и се поръсва с кориандър.


Добър апетит! 








5 коментара:

  1. Това го чувам за първи път, но съм заинтригувана. Сега остава да потърся и да опитам!

    ОтговорИзтриване
  2. По-масово се продава през есента, но и сега има. Търси по пазарите,когато продават дребните приозводители.В някои краища на страната я наричат Земна ябълка.

    ОтговорИзтриване
  3. В "необходими продукти" има джинджифил, а в "начин на приготвяне" няма. Та да питам - да слагам ли или не джинджифил? Имам такава подправка, но до сега не съм я използвала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пропуснала съм да го спомена в "приготвяне".

      Изтриване
    2. Вкусът на супата е уникален. Благодаря ти много за тази рецепта

      Изтриване