Това е един позабравен кореноплоден зеленчук, богат на инулин. Много напомня на картофа, но не съдържа скорбяла.
Земната ябълка (Helianthus tuberosus) е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа (сем.Астерацее).
Растението има удивителни свойства: - грудките не натрупват нитрати, тежки метали и радиоактивни съединения, качеството им не зависи от състоянието на околната среда!
" Грудките са много подходящи за диабетици, защото съдържат 16% въглехидрати под формата на полизахарида инулин (внимание: “инулин“, а не “инсулин“!). Инулинът представлява разтворими фибри и е единственото вещество, което се състои 95% от фруктоза. Това обяснява повечето му положителни ефекти. Фруктозата е способна да участва в същите обменни процеси както и глюкозата, като я заменя пълноценно в такива ситуации, когато глюкозата не се усвоява от клетките, както при захарния диабет. Разпадането на фруктозата не изисква присъствието на инсулин, което позволява да се избегне "енергийния глад" на клетките и да се нормализира обмяната на веществата при хора, страдащи от такова заболяване. Редовната употреба на инулина помага за: намаляването на нивото на кръвната захар и повишаване на физиологическата ефективност на инсулина; намаляване нивото на холестерола в кръвта и развитието на сърдечно-съдови заболявания; нормализиране на въглехидратната и мастната обмяна при болни със затлъстяване и помага за намаляването на излишната телесна маса; възстановяване на нормалната чревна флора и потискане на вредните чревни микроорганизми. "
Хранителна стойност :
100гр. грудки от земна ябълка съдържат само 30 ккал., както и -
- вода - 78%
- белтъчини - 2.4%
- мазнини - 0.4%
- въглехидрати - 17.4%
- баластни вещества - 1.6%
- калций - 14 мг
- желязо - 3,4 мг
- натрий - 4 мг
- витамин А - 2 мг
- витамин С - 4 мг
Източник : интеренет, doctorbg
Няма коментари:
Публикуване на коментар