Отивате в някой хранителен магазин (най-вероято някой, от голяма верига) и искате да си купите авокадо. На щанда ви се "усмихва" касетка с плодовете, но ако не сте уцелили някое намаление/промоция цената е леко притеснителна. За един плод .....с огормна семка ви искат около 2 - 2,50лв. за брой. А дали си струва?
Понеже незнаех как да разпозная узряло авокадо, потърсих информация в мрежата.
Така попаднах на тази услужлива таблица, която добре онагледява фазите на зрееене.
Представен е мексикансият сорт, но за обща представа мисля, че върши работа.
Позволих си да преведа ръководството -
СЪХРАНЕНИЕ:
- В стадии 2 - 4 авокадо плодовете могат да се съхраняват при стайна температура на място с добра циркулация, за да продължат своето узряване;
- В стадии 4 - 5 могат да се съхраняват в хладилник до една седмица;
- За да проверите дали е узрял, притиснете плода леко. Когато е узрял се усеща леко мек, но еластичен. Повечето сортове са черни на цвят, когато са узрели.
- Ако сте купили не добре узряло авокадо, опаковайте го в хартиен плик с няколко банана и затворете плътно. Така ще ускорите зреенето;
- Веднъж срязан, плодът почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го и го съхранявайте в хладилник.
За хранителните качества на авокадото може да прочетете тук.
Много благодаря за информацията. Винаги съм се чудела как да разбера точно в кой стадии на зреене е авокадото, защото в магазините се продават най-много в 1 и 2 (сега като гледам картинките и описанията). И следователно не знаех колко време му остава, за да стане годно за консумация и как да го съхранявам. И затова се отказах да купувам авокато след втория опит.
ОтговорИзтриване