неделя, 29 януари 2012 г.

Кое авокадо е узряло ?

Отивате в някой  хранителен магазин (най-вероято някой, от голяма верига) и искате да си купите авокадо. На щанда ви се "усмихва"  касетка с  плодовете, но ако не сте уцелили някое намаление/промоция   цената  е леко притеснителна.  За един плод .....с огормна семка ви искат около 2 - 2,50лв.  за брой. А дали си струва?
 Понеже незнаех как да разпозная  узряло авокадо, потърсих информация в мрежата.
Така попаднах на тази услужлива таблица, която добре онагледява фазите на зрееене.
Представен е  мексикансият  сорт, но за обща представа мисля, че върши работа.
Позволих си да преведа ръководството - 







СЪХРАНЕНИЕ:



  • В стадии  2 - 4  авокадо плодовете могат да се съхраняват при стайна температура   на място с добра циркулация, за да продължат своето узряване;
  • В стадии  4 - 5 могат да се съхраняват в хладилник  до една седмица;
  • За да проверите дали е узрял, притиснете плода леко. Когато е узрял се усеща леко мек, но еластичен. Повечето сортове  са черни на цвят, когато са узрели.
  • Ако сте купили не добре узряло авокадо, опаковайте го  в хартиен плик с няколко банана и затворете плътно. Така ще ускорите зреенето;
  • Веднъж  срязан, плодът  почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го  и го съхранявайте  в хладилник.

За хранителните качества на авокадото може да прочетете тук.











1 коментар:

  1. Много благодаря за информацията. Винаги съм се чудела как да разбера точно в кой стадии на зреене е авокадото, защото в магазините се продават най-много в 1 и 2 (сега като гледам картинките и описанията). И следователно не знаех колко време му остава, за да стане годно за консумация и как да го съхранявам. И затова се отказах да купувам авокато след втория опит.

    ОтговорИзтриване