Невероятно вкусна и любима майонеза!
Бадемите - ядките с големи хранителни свойства, които трайно се настаниха на нашата трапеза. Ядем ги сурови след 20-на часово накисване и грижливо обелени след това.
Майонезата с различни имена (дип, сос, дресинг), които произлизат от вариациите на консиситенцията. За мен е майонеза и както казах вече - обожавам я.
Необходими продукти :
- 150 гр.( пълна ч.ч.) сурови бадеми
- вода
- 1-2 ч.л. хималайска сол /на вкус/
- 3-4 с.л. зехтин
- сок от половин лимон
- сух босилек / или 2-3 скилидки чесън/
Приготвяне:
- бадемите се накисват за 20 часа. След накисването се изплакват добре и се обелват
/ за по-приятен цвят на майонезата/;
- в блендер се изсипват обелените ядки и се добавя вода, докато ги покрие. Блендира се
до гладка консиситенция;
- добавят се солта и зехтина и отново се блендира;
- добавя се сокът от лимона и отново разбъркване;
- когато е готова майонезата се поръсва сухият босилек и се разбърква добре.
- оставя се в хладилник да се овкуси поне за 2 часа.
Готовата майонеза може да се съхранява в хладилник 3-4 дни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар