събота, 7 януари 2012 г.

Бадемова майонеза




Невероятно вкусна и любима майонеза!
Бадемите - ядките с големи хранителни свойства, които трайно се настаниха на нашата трапеза. Ядем ги сурови след 20-на часово накисване  и грижливо обелени след това.







Майонезата с различни имена (дип, сос, дресинг), които произлизат от вариациите на консиситенцията. За мен е майонеза и както казах вече - обожавам я.







Необходими продукти :


  • 150 гр.( пълна ч.ч.) сурови бадеми 
  • вода
  • 1-2 ч.л. хималайска сол /на вкус/
  • 3-4 с.л. зехтин 
  • сок от половин лимон
  • сух босилек / или 2-3 скилидки чесън/

Приготвяне:

- бадемите се накисват за 20 часа. След накисването се изплакват добре и се обелват
/ за по-приятен цвят на майонезата/;
- в блендер се изсипват обелените ядки и се добавя вода, докато ги покрие. Блендира се
до гладка консиситенция;
- добавят се солта и зехтина и отново се блендира;
- добавя се сокът от лимона и отново разбъркване;
- когато е готова майонезата се поръсва сухият босилек и се разбърква добре.
- оставя се в хладилник да се овкуси поне за 2 часа.

Готовата майонеза може да се съхранява в хладилник  3-4 дни.





Няма коментари:

Публикуване на коментар