сряда, 25 януари 2012 г.

Нахутен пастет върху сурови лодки от цвекло



Нахутът е на почит у дома и периодично приготвям по нещичко  с него.
Дъщеря ми (почти 7г. ) отказва да яде цвекло, което ме не отказа цяла зима,
 периодично, да й го предлагам под различни форми. 
Сервирам  го  сурово  - бързо, лесно и витаминозно! 
С тези лодки уцелих в десетката! Спечелих си  щастлива дегустаторка, 
хапваща с охота. Победа! 
 Цвеклото цапа и не е най-удачното канапе за хапки, 
но за мини домашно парти е приемливо






Необходими продукти:

  • чаша сух нахут (който се  накисва  за 24ч.)
  • праз лук
  • сол
  • млян кимион
  • зехтин
  • лимонов сок
  • средноголеми глави цвекло
  • за декорацията : царевица, зелени маслини, цвекло


Приготвяне:

- нахутът се накисва за 24ч. Изплаква се добре и се сварява в малко вода;
- след като е сварен, аз лично го беля / може и да се пропусне/;
- в кухненски робот или блендер се пюрира, като се добавя по малко вода,
до желаната консиситенция;
- праз лукът се добавя малко преди да е готов пастетът, за да се удеща леко;
- добавят се солта , зехтина и кимиона  и се разбърква с дървен прибор;
- накрая се добавя и лимоновият сок;
- цвеклото се почиства и нарязва на тънки (до 0,5см) филийки;
- подрежда се в чиния за сервиране и върху него, с помощта на формичка за сладки,
се оформя пастетът;
- декорирате по желание и сервирате.

Добър апетит! 








4 коментара:

  1. Много готино оформление! И браво, че си прилъгала щерката за цвеклото ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Това определено ме заинтригува!

    ОтговорИзтриване
  3. Получава се много вкусен баланс.
    Цвеклото хрупка, а пастета овкусява.

    ОтговорИзтриване