вторник, 27 декември 2011 г.

Авокадо трюфел







Авокадото е един изключителен плод, който  има  най-високото съдържание на  мазнини. Препоръчва се при диабетици и  е сред най-добрите антиоксиданти. 
Богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма). И въпреки това е нискокалорично (съдържа 218 калории в 100 гр.)



Съчетава се с много продукти - от ароматни до пикантни, от сладки до кисели. Именно за това се определя като неутрален плод . Богато е на протеини и може да замести напълно месото и сиренето в дневното меню. 
Авокадото се яде само сурово, ако се обработи термично става горчиво.









Любопитен факт е, че производството на авокадо расте  всяка следваща година в световен мащаб. Бум в  търсенето  се наблюдава през  2004г, като САЩ са най-големия консуматор. 
Аз опитах авокадо едва миналата зима. Определно ми хареса.


Сега, когато текат светли празници опитах и тази рецепта. 

















Необходими продикти:


- узрели плодове авокадо
- мед
- сурово какао или брашно от рожкош
- пчелен прашец - за овалване 




Наичин на приготвяне: 


Авокадото се обелва и разрязва по дължина. Отстранява се семката (макар че е огромна, не е костилка). С лъжица се издълбават двете половини,  малко. За да може 
авокадото да запази формата си после, трябва стените да са дебели.
В блендер се смесват издълбаните частици авокадо, медът и какото до получаване на
гъст крем. Авокадото се пълни с крема и се затваря. След това се овалва в пчелния прашец.






Идеята за рецептата взех от тук .  Ето и още една подобна рецепта от същата авторка. 

4 коментара:

  1. Много добра идея:-)
    Снимките са чудесни!

    Пожелавам весело посрещане на новата година и самата тя да бъде много добра за теб и близките ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ти допадат идеята и снимките ми, Мъх!
    Усешна нова 2012 ти пожелавам и аз!

    ОтговорИзтриване
  3. Днес опитах рецептата - много ми хареса. :) И друг път съм смесвала авокадо с рожков/какао, но авокадото е било блендирано, заедно с банан...

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, Дани! С вкуса на пчелния прашец е деликатен монета,
    но е много полезен и си струва според мен. :)

    ОтговорИзтриване