сряда, 7 декември 2011 г.

Сурово: Мариновани печурки с лешници




Култивираната печурка може да се яде съвсем сурова.
Гъбите са добър източник на минерала калий, съдържат фосфор, малко желязо и редкия микроелемент сребро.   Но ако имате задръжки, сега ще ви предложа една рецепта за  здравословно мариноване. Скоро научих за нея и много се въодушевих. При първия сгоден случай я изпровах - сурово, здравсловно, а пък  мариновано! 
Като че ли има  противоречие....но всъщност е истина. 



Необходими продукти за маринатата:






  •  0,400кг. печурки
  •  сок от 1 лимон
  •  0,100 мл. зехтин
  •  0,5 ч.л. хималайска сол
  • 1-2 скидки чесън

Начин на приготвяне:


В дълбок съд се изсипва зехтина и лимоновият сок. Пасира се.
Добавят се солта и чесъна и отново се пасира. Към готовата марината се добавят измитите  и нарязвани на тънки "филийки" печурки. Няколко пъти се разклаща добре,
 за да се покрият гъбите.






Престояват в хладилник  поне 2 часа. 
В отделен съд се накисват лешници за 6-8 часа. 
Когато гъбите се мариноват се сервират  гарнирани с лешниците.


Добър апетит! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар