Култивираната печурка може да се яде съвсем сурова.
Гъбите са добър източник на минерала калий, съдържат фосфор, малко желязо и редкия микроелемент сребро. Но ако имате задръжки, сега ще ви предложа една рецепта за здравословно мариноване. Скоро научих за нея и много се въодушевих. При първия сгоден случай я изпровах - сурово, здравсловно, а пък мариновано!
Като че ли има противоречие....но всъщност е истина.
Необходими продукти за маринатата:
- 0,400кг. печурки
- сок от 1 лимон
- 0,100 мл. зехтин
- 0,5 ч.л. хималайска сол
- 1-2 скидки чесън
В дълбок съд се изсипва зехтина и лимоновият сок. Пасира се.
Добавят се солта и чесъна и отново се пасира. Към готовата марината се добавят измитите и нарязвани на тънки "филийки" печурки. Няколко пъти се разклаща добре,
за да се покрият гъбите.
Престояват в хладилник поне 2 часа.
В отделен съд се накисват лешници за 6-8 часа.
Когато гъбите се мариноват се сервират гарнирани с лешниците.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар