четвъртък, 12 април 2012 г.

Самардала / див лук


Любимата ми подправка! И е българска. Тук, в подножието на Централен балкан,  познаваме тази зелена прелест и я ценим високо, особено аз.
Погледнах в интернет има ли информация  и останах очарована. Дори в уiкипедия има  статия за нея.
  В нашето семейство сме  приготвяли и прясно  брана, но беше отдавна. Сега си я набавям от добри доставчици и никога от пакетираната по магазините. Втората е някакво много бледо подобие на истинската и не си заслужава парите.
В какви ястия се ползва самардала ?
- Във всякакви ( ако питате мен.... ) и все пак я предпочитам  сурова, за да се усеща ароматът й. Затова ако я добавям към готвено е след като съм го свалила от котлона.
Определените  като "класика в жанра"   комбинаций са:
 - препечена филийка с масло и самардала ( или парче  от току що изпечен хляб, но.....
 тази комбинация е ужасно вкусна и рискувате хлябът някак си, да се окаже изяден...);
 - пресни  розови домати поръсени със самардала
 Опитайте.






Няма коментари:

Публикуване на коментар