Наканих се най-накрая да опитам нещо със сурова коприва. В интернет намерих няколко рецепти, но се спрях на тази, която видях при Деси. В последно време забелязвам някакво пристрастяване към накиснатите орехови ядки, които след 10-12 часово престояване в студена вода, си възвръщат качествата на пресни такива. Вкусно! Затова и изборът на рецепта не беше труден.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. накиснати орехи
- 2 ч.ч.измита сурова коприва
- 1 скилидка чесън
- студено пресовано олио по избор
- хималайска сол
- пресен лимонов сок на вкус
- вода
Начин на приготвяне
- копривата се изсипва в съд и се измива добре със студена вода. За да не се опарите, ползвайте дървен прибор, за да я намачкате леко докато я миете;
- ореховите ядки се изсипват в робота и се блендират до фини частици. Добавя се малко вода , за да се улесни процеса;
- към смлените орехи се добавят копривата и чесъна и отново се смила;
- към готовият пастет се добавят олиото, солта и лимоновият сок и се разбърква с дървен прибор;
Този пастет сервирах със свежи, горе - долу сезонни зеленчуци :
Добър апетит!
Чудесна идея, много харесвам вкуса на коприва, но досега не съм я виждала съвсем сурова готова за консумация. Изглежда апетитно
ОтговорИзтриванеИма много приятен свеж вкус. Опитай. :)
Изтриване