събота, 7 април 2012 г.

Пастет от коприва и орехи



Наканих се най-накрая да опитам нещо със сурова коприва. В интернет  намерих  няколко рецепти, но се спрях на тази, която видях при  Деси. В последно време забелязвам  някакво пристрастяване към  накиснатите орехови ядки, които след 10-12 часово престояване в студена вода, си възвръщат качествата на пресни такива. Вкусно! Затова и изборът на рецепта не беше труден.


Необходими продукти:
  • 1 ч.ч. накиснати орехи 
  • 2 ч.ч.измита сурова коприва 
  • 1 скилидка чесън
  • студено пресовано олио по избор
  • хималайска сол
  • пресен лимонов сок на вкус
  • вода


Начин на приготвяне

- копривата се изсипва в съд и се измива добре със студена вода. За да не се опарите, ползвайте дървен прибор, за да я намачкате леко  докато я миете;
- ореховите ядки се изсипват в робота и се блендират до фини частици. Добавя се малко вода , за да се улесни процеса;
- към смлените орехи се добавят  копривата и чесъна и отново се смила;
- към готовият пастет се добавят олиото, солта и лимоновият сок и се разбърква с дървен прибор;


Този пастет сервирах със свежи, горе - долу сезонни зеленчуци :











Добър апетит! 




2 коментара:

  1. Чудесна идея, много харесвам вкуса на коприва, но досега не съм я виждала съвсем сурова готова за консумация. Изглежда апетитно

    ОтговорИзтриване