неделя, 1 юли 2012 г.

Жетварски таратор

 


Нещо леко и много подходящо за горещите летни дни. Жетварският таратор е 
познат по нашите земи от време оно. Предпочитал се е  от хора, работещи по полето.
Точно защото е лек и освежаващ.  В него няма никакво мляко. 
Моят прадядо под "таратор" разбираше точно тази студена супа  и никакви други  модификации и добавки не признаваше.


Необходими продукти:
( 2 порции )
  • 1-2  средно големи краставици
  • 1/2 ч. ч.  орехови ядки, накиснати за 12ч.
  • 1 ч. л. копър или магданоз
  • 2 - 3 скилидки чесън 
  • Лимонов сок или ябълков оцет на вкус
  • щипка сол 
  • студено пресовано растително масло
  • 500мл. студена вода

Приготвяне:

- добре измитата краставицата се нарязва на едри кубчета и се слага в блендер;
-  заедно с орехите и чесъна се смила на фина каша. Малко от орехите се оставят за  
   декорация;
- добавя се водата и отново се разбива до еднородна смес;
- готовият таратор се овкусява със сол, лимоновият сок и копъра
- декорира се с орехите и се добавя маслото;
- сервира се веднага.




Добър апетит!



















1 коментар:

  1. Чувала съм от моята баба че имало такъв таратор с вода, оцет и краставица.Ами с това са се разхлаждали в онези години милите, не със кока кола и сладолед!Благодаря ти че ни го припомни!

    ОтговорИзтриване