Нещо леко и много подходящо за горещите летни дни. Жетварският таратор е
познат по нашите земи от време оно. Предпочитал се е от хора, работещи по полето.
Точно защото е лек и освежаващ. В него няма никакво мляко.
Моят прадядо под "таратор" разбираше точно тази студена супа и никакви други модификации и добавки не признаваше.
Необходими продукти:
( 2 порции )
- 1-2 средно големи краставици
- 1/2 ч. ч. орехови ядки, накиснати за 12ч.
- 1 ч. л. копър или магданоз
- 2 - 3 скилидки чесън
- Лимонов сок или ябълков оцет на вкус
- щипка сол
- студено пресовано растително масло
- 500мл. студена вода
Приготвяне:
- добре измитата краставицата се нарязва на едри кубчета и се слага в блендер;
- заедно с орехите и чесъна се смила на фина каша. Малко от орехите се оставят за
декорация;
- добавя се водата и отново се разбива до еднородна смес;
- готовият таратор се овкусява със сол, лимоновият сок и копъра
- декорира се с орехите и се добавя маслото;
- сервира се веднага.
Добър апетит!
Чувала съм от моята баба че имало такъв таратор с вода, оцет и краставица.Ами с това са се разхлаждали в онези години милите, не със кока кола и сладолед!Благодаря ти че ни го припомни!
ОтговорИзтриване