събота, 9 февруари 2013 г.

Ароматни овесени кюфтенца



    Тези дни  съформука   сподели  впечатляващата рецепта. Оказа се чудесна алтернатива на месните кюфтета. Овесените ядки в комбинация с подправките,
образуват  ароматно,  здравословно блюдо, което кара тялото да се чувства добре. 
Леко ви е  и сте заситени.


Необходими продукти:

/ За около 20 бр. /

  • 400 гр. овесени ядки 
  • 200мл топла вода
  • 1 глава лук 
  • 2 яйца или 1/3 ч.ч смляно ленено семе
  • 5-6 с.л. лъжици шарлан ( или друга мазнина за готвене)
  • чубрица
  • черен пипер
  • кимион
  • хималайска сол
 За сервиране приготвих и  бадемова майонеза.

Начин на приготвяне:

- овесените ядки се смилат на трохи в кухненска резачка и се изсипват в дълбок съд;
- добавя се топлата вода и се разбърква добре. Като цяло сместа става по-скоро суха,
но това е временно;
- отново в резачката може да смелите лененото семе и  след него лука ( по отделно);
- добавят се останалите подправки, шарлана и се омесва с ръце;
- ако сместа е все така суха, може да се добави още малко вода;
- оформят се кюфтенцата и се нареждат в тава, постлана с хартия за печене. 
 Ако нямате хартия - тавата се подмазва добре с мазнина;


хитринки : 

 - За да оформяте по-лесно кюфтенцата, си подгответе купа с вода.
  Преди да вземете доза за оформяне - намокряйте ръцете си;
 - За да станат меки и по-вкусни, след изпичане, поставете кюфтенцата в купа с 
капак за 1-2 часа.




Добър апетит!








Няма коментари:

Публикуване на коментар