Тези дни съформука сподели впечатляващата рецепта. Оказа се чудесна алтернатива на месните кюфтета. Овесените ядки в комбинация с подправките,
образуват ароматно, здравословно блюдо, което кара тялото да се чувства добре.
Леко ви е и сте заситени.
Необходими продукти:
/ За около 20 бр. /
- 400 гр. овесени ядки
- 200мл топла вода
- 1 глава лук
- 2 яйца или 1/3 ч.ч смляно ленено семе
- 5-6 с.л. лъжици шарлан ( или друга мазнина за готвене)
- чубрица
- черен пипер
- кимион
- хималайска сол
- овесените ядки се смилат на трохи в кухненска резачка и се изсипват в дълбок съд;
- добавя се топлата вода и се разбърква добре. Като цяло сместа става по-скоро суха,
но това е временно;
- отново в резачката може да смелите лененото семе и след него лука ( по отделно);
- добавят се останалите подправки, шарлана и се омесва с ръце;
- ако сместа е все така суха, може да се добави още малко вода;
- оформят се кюфтенцата и се нареждат в тава, постлана с хартия за печене.
Ако нямате хартия - тавата се подмазва добре с мазнина;
хитринки :
- За да оформяте по-лесно кюфтенцата, си подгответе купа с вода.
Преди да вземете доза за оформяне - намокряйте ръцете си;
- За да станат меки и по-вкусни, след изпичане, поставете кюфтенцата в купа с
капак за 1-2 часа.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар