четвъртък, 25 април 2013 г.

Ориз басмати със зеленчуци,сушени домати и чесън





 За ориз басмати научих случайно, от едно кулинарно предаване. Толкова го похвалиха, така здравословен го представиха, че ме спечелиха от раз. След известно време, видях   в  магазинa кутии с ценните зрънца и купих, с големи очаквания. Резултатът ме очарова, бях пленена от аромата. Има много специфичен сладък аромат при готвене, зрънцата са дълги и не слепват.
 Виртуалните източниците
 потвърдиха, че това е висококачествен сорт ориз, много хранителен, с лесноусвояеми въглехидрати и протеини. Тялото се чувства прекрасно, когато му поднесем басмати.
 Днес реших, че ще го приготвя във вариант близък до ризото. 




Необходими продукти:
/за 4 порции/

  • 200 гр ориз басмати
  • 1/2 ч.ч. млад грах / ползвах прясно замразен/
  • 1/2 ч.ч млада царешица / ползвах прясно замразена/
  • 1/2 ч.ч броколи
  • 3-4 стръка пресен чесън
  • моркса сол
  • 1ч.л. смлян кориандър
  • 1ч.л. кимион
  • 1ч.л. джинджифил
  • мазнина за готвене
за мариноване на сушените домати
  • 10 парчета сушени домати
  • 3-4 с.л. зехтин (или друго олио)
  • 1-2 скилидки чесън
  • босилек


Начин на приготвяне:

- от предишния ден, сушените домати се измиват и накисват в малко вода за около 1час. След това се отцеждат и поставят в зехтина, заедно с накълцаниния чесън и босилека;
- в дълбока тенджера се загрява мазнината и после се добавя ориза за 1-2 мин, с постоянно бъркане;

- изсипва се водата, в пропорции, оказани на опаковката. На моята пише 1:3,5 части;
- след като заври се добавят граха, царевицата и розичките броколи;
- 5 мин преди да се отстрани от котлона се добавят подправките;
- пресният чесън се нарязва и смесва с маринованите сушени домати;
- готовият ориз се сервира гарниран със сушените домати;

Добър апетит!








Няма коментари:

Публикуване на коментар