За ориз басмати научих случайно, от едно кулинарно предаване. Толкова го похвалиха, така здравословен го представиха, че ме спечелиха от раз. След известно време, видях в магазинa кутии с ценните зрънца и купих, с големи очаквания. Резултатът ме очарова, бях пленена от аромата. Има много специфичен сладък аромат при готвене, зрънцата са дълги и не слепват.
Виртуалните източниците потвърдиха, че това е висококачествен сорт ориз, много хранителен, с лесноусвояеми въглехидрати и протеини. Тялото се чувства прекрасно, когато му поднесем басмати.
Виртуалните източниците потвърдиха, че това е висококачествен сорт ориз, много хранителен, с лесноусвояеми въглехидрати и протеини. Тялото се чувства прекрасно, когато му поднесем басмати.
Днес реших, че ще го приготвя във вариант близък до ризото.
Необходими продукти:
/за 4 порции/
- 200 гр ориз басмати
- 1/2 ч.ч. млад грах / ползвах прясно замразен/
- 1/2 ч.ч млада царешица / ползвах прясно замразена/
- 1/2 ч.ч броколи
- 3-4 стръка пресен чесън
- моркса сол
- 1ч.л. смлян кориандър
- 1ч.л. кимион
- 1ч.л. джинджифил
- мазнина за готвене
за мариноване на сушените домати
- 10 парчета сушени домати
- 3-4 с.л. зехтин (или друго олио)
- 1-2 скилидки чесън
- босилек
Начин на приготвяне:
- от предишния ден, сушените домати се измиват и накисват в малко вода за около 1час. След това се отцеждат и поставят в зехтина, заедно с накълцаниния чесън и босилека;
- в дълбока тенджера се загрява мазнината и после се добавя ориза за 1-2 мин, с постоянно бъркане;
- изсипва се водата, в пропорции, оказани на опаковката. На моята пише 1:3,5 части;
- след като заври се добавят граха, царевицата и розичките броколи;
- 5 мин преди да се отстрани от котлона се добавят подправките;
- пресният чесън се нарязва и смесва с маринованите сушени домати;
- готовият ориз се сервира гарниран със сушените домати;
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар