През февруари имах удоволствието да снимам един изключителен български продукт.
За него, зеленото сирене, ще ни разкаже Цони. Нейното семейство произвежда и слави този деликатес.
Имало едно
време....
Има го и сега –
красиво село, приютило се в пазвите на Балкана. Черни Вит. От май до октомври
тук е зелено, зелено, зелено. Гората, тревата, дворовете – докъдето ти стига
погледа - море от зеленина. И точно тук, в това зелено царство се крие тайната
на един уникален продукт – „Зеленото сирене” от Черни Вит.
Историята на откриването
му е колкото интересна, толкова и невероятна.
През 2007 година
група италианци обикалят Балканите и
издирват интересни млечни продукти. Те са членове на еко-гастрономическата
организация Slow Food, която се
занимава със съхраняване и популяризиране на традиционни продукти и рецепти в
целия свят. Сред тях е и председателят на Фондация за биологично биоразнообразие на Slow Food,
Пиеро Сардо.
Дали е случайно или
пък не дотам, но приятел на съпруга ми
ни се обади и помоли да посрещнем групата и да им покажем какво и как се прави
от мляко в Черни Вит. Докато умувахме какво би било добре да им покажем, съпруга
ми се сети, че в детството си е ял сирене, на което хората казвали „зеленясало”
и според него било много вкусно. (Ще направя уговорката, че аз не съм родена в
този край и не познавах вкуса му до този момент).
Започнахме да
разпитваме по-възрастните хора, но всички казваха, че от години вече сиренено
„не зеленясва”, други допълваха, че е така, откакто се започнало използването
на пластмасовите съдове за съхранението му. Продължихме да разпитваме и накрая ни насочиха към дядо Кольо и баба
Неда, които гледат овцете си високо в планината и още слагали сиренето в
дървени качéта. И намерихме – парченце сирене колкото кибритена кутийка. Тогава
го видях за първи път (и го помирисах ).
През юни
организирахме срещата, като представихме различни видове сирене – козе, краве,
овче, кисели млека, кротмач, кашкавал и всичко, което се сетихме, приготвено с
тези продукти. И на отрупаната маса, сред изобилието от млечни продукти се
спотайваше една малка чинийка с въпросното сирене. До момента, в който го
забеляза Пиеро Сардо. Той разбута всичко около него, започна да го оглежда, да
го мирише, като повтаряше непрекъснато „Incredibile, incredibile” и говореше бързо, бързо на италиански. След като еуфорията поутихна, стана
ясно, че до този момент специалистите са
смятали, че плесенни сирена на съществуват на Балканския полуостров. А
изведнъж, тук, в сърцето на Балкана се появява точно такъв продукт.
От този момент
нататък започна нашият период на търсения, откривателства, успехи и неуспехи.
Трябваше да намерим начин да „правим”
сирене, за което хората казваха, че „то
просто си става”. Никой никога не беше си поставял за цел да накара
сиренето си да „зеленяса”. В началото следвахме принципа проба-грешка,
проба-грешка, малък успех, колкото да не се отчайваме и пак
проба-грешка.....Докато не се появи Гаярин, специалист по сирена от Италия,
който Slow
Food ни осигури като консултант. Той проследи целия процес –
от издояването на млякото до крайния продукт, анализира го, посочи ни грешките
и даде своите насоки. И, разбира се, нещата поеха в съвсем друга посока – вече
имахме продукт.
И в този момент,
ако живеехме не в България, а в някоя „нормална” държава, щяхме да сме
собственици на малък семеен бизнес, да
отглеждаме животни, да обработваме земята и да произвеждаме и продаваме един
уникален продукт. И щяхме да сме доволни и горди с труда си. За съжаление и
днес, 6 години по-късно, това все още е невъзможно. Защото нашата държава не иска да признае, че съществуват
традиционни продукти и методи на производство, които представляват ценност за
нашата култура, за националната ни идентичност. За справка в Италия съществуват
повече от 4000 такива, които държавата подкрепя
и промотира. Но както и да е, аз имам вяра, че нещата ще се променят, защото
това е единствения възможен начин и съществуването на организация като Slow
Food, с нейните 150 000 членове, го доказва.
През тези години
сме имали страшно много забавни случки и емоционални моменти, свързани със
Зеленото сирене. За тях ми се иска да Ви разкажа.
През 2008 година
съпругът ми представяше сиренето в наш петзвезден хотел. Т.к. (естествено)
не бил допуснат в кухнята, той дал
необходимите инструкции за сервирането му. Каква била изненадата, когато видял сиренето в чиниите без прашинка зелена
плесен върху него. Готвачът просто я остъргал!
Най-емоционални,
разбира се, са пътуванията на форумите на Slow Food. Всяка четна година в Торино се провежда Terra Madre – световна среща на производители, готвачи, дегустатори, специалисти и
любители гастрономи, както и десетки
хиляди посетители. А всяка нечетна в гр. Бра – Slow Cheese, което пък е изложение на млечни продукти. Невероятно е усещането да
попаднеш сред пъстротата на над 100 страни от целия свят, да се докоснеш до
езика, музиката и разбира се, храната на всяка от тях. Там разбираш колко малък
е светът, че нямат значение географските граници, езиковите различия или
религията, когато хората са обединени от
една идея и защитават една справедлива кауза, а именно – правото да произвеждат
традиционната си храна, по начин запазващ природата и да получават достойно
заплащане за труда си.
Но темата беше за
Зеленото сирене. На тези форуми продуктът ни е изключително добре приет.
Специалистите го поставят сред първите 10 сирена в неговия клас. Уникалността
му се състои в два факта. Първо, то
се прави на основата на бяло саламурено сирене, произведено от сурово овче или
козе мляко. Поради това, въпреки че се покрива с Рокфорова плесен, Зеленото
сирене се различава по вкус от класическите сини сирена. Второ, плесента се
самозаражда върху сиренето, т.е. тя не се внася допълнително. Причината се крие
в климата тук, в Черни Вит – подходящо съчетание на влажност и температура.
Затова и Зеленото сирене е сезонен продукт – „става” от октомври до март-април.
Тъй като то е жив продукт, вкусовите му качества се променят с течение на
времето и всеки може да открие в него своето сирене в даден момент от зреенето.
А как се консумира?
С добри приятели на чаша вино, разбира се.
С мед.
С качествен шоколад.
Но това е класика, а предполагам вече е станало ясно, че ние сме хора на предизвикателствата. И приятелите ни също. Един от тях е готвач и благодарение на него представите ми за сиренето като храна доста се промениха. Той сътвори шоколадови трюфели, бонбони, сладолед и панакота със Зелено сирене, вложи го спаначени бомбички и чийз кейк
У дома също развихрихме фантазията си – пълнихме го в сини сливи, правихме „песто” от сушена коприва и сирене, в паста, за пица, за брускети, за различни сосове,...
Предлагам на
вниманието ви 2 рецепти:
ШОКОЛАДОВИ ТРЮФЕЛИ
СЪС ЗЕЛЕНО СИРЕНЕ
Необходими
продукти:
100 гр. черен
шоколад (най-добре такъв за готвене)
150 мл животинска
сметана
50 гр. Зелено
сирене
Прясна мента или
ментов сироп
Горчиво какао за
овалване
Шоколадът се
разтопява на водна баня и при непрекъснато бъркане се добавя сметаната. Сместа
се оставя да изстине (5-8 часа, в зависимост от температурата). Сиренето се
намачква с вилица и се смесва с ментата. Оформят се малки топченца, които след
това се обвиват в шоколад. Готовите трюфели се овалват в какао. Консумират се
след няколко часа (за по-нетърпеливите може и веднага).
За пестото:
2-3 с.л. сушена
коприва
30 гр. настъргано
Зелено сирене (най-добре на етап полуизсъхнало)
Зехтин (количество
за получаване гъста каша)
/Количествата могат
да се променят в зависимост от вкуса на всеки/
Една франзела се
нарязва на филийки и се слага във фурната да се препече. Като се зачервят
филийките се обръщат, намазват се с пестото и се връщат във фурната да се
препекат и от другата страна. Идеята е да станат много хрупкави, такаче не
заменяйте франзелата с обикновен хляб.
Момичета, Цони и Чева, щастлива съм, че ви познавам. Възхитена съм от разказа - най-сетне картинката на Зеленото сирене от Черни Вит се допълни. Превзета съм от снимките - красота, изчистеност и един невероятен продукт, който съм имала удоволствието да опитам! Не знам защо, но съм с усещането за погалена от съдбата българка!
ОтговорИзтриванеСтрахотни сте и двете и работата ви заслужава адмирации!
Браво момичета. Чудесно сте го представили. Не разбирам как този уникален продукт все още не е получил пълна държавна подкрепа и производството му не се поощрява?!? А интерес от страна на хората, които четат или слушат за зеленото сирене определено има. Надявам се нещата скоро да се променят към добро. Чева, Цони, прегръщам ви.
ОтговорИзтриване