събота, 4 февруари 2012 г.

Сурови крекери с моркови и лук



Най-накрая се наканих да си ползвам обикновената фурна като дехидратор. Небъдна работа ми
 се вижда....всичките тези часове нужни за сушене....Така приготвен,  кой да е вид крекер е много здравословен, запазил всички ценни съставки на вложените продукти, но това пък изисква инвестиция на време.  Така или иначе, не предвиждам, в близко бъдеще закупуване на 
истински дехидратор, та ако пак ми се прииска да правя сурови крекери, ще трябва да  
намеря "цаката" на фурната. 
 Вкрайна сметка се получиха много вкусни и леко сладникави (заради моркова) крекери. Звездните форми все още са ми любими, затова и крекерите придобиха такива. 




Необходими придукти:

  •   чаша  покълнал лимец
  •  1 голям морков
  •  1 малка глава лук
  •  3 с.л. смляно  ленено семе
  • 1/2 чаша покълнал слънчоглед
  • 2/3  овесени ядки, накиснати от предната вечер
  • мащерка

Приготвяне:

- накисват се слънчогледът, овесените ядки и  лимецът от предната вечер; 
- в блендер се изсипват лимеца и моркова и се смилат добре, след това се добавят
  и останалите продукти - ситно нарязаният  лук, овесените ядки , лененото семе и слънчогледът;
- смилат се  до еднородна смес ( при нужда се добавя малко вода);
 - в тава,  постлана с хартия за печене  се разстила на тъник слой (0,5см) сместа. Ако е по-дебел слоя ще изисква още повече време за сушене;
- с нож или формички, разделяте на фигури сместа и слагате във фурната/ дехидратор. Времето за сушене зависи от капацитета на уреда, в се който суши. При мен отне около 5 - 6 часа. 




Добър апетит!


1 коментар: