"Подложена на продължителна
обработка жълтеникава каша, чиято основна
съставна част е нещо, наподобяващо
машинно масло, топлинно третирана с
помощта на съмнителен процес, носещ името
на хидрогенизация, и в много случаи слепвана с помощта на разни емулгатори,
стабилизатори, оцветители и овкусители,
които да заместят структурата и вкуса,
дадени в естествения мастен продукт. Ако
още се съмнявате, идете в най-близкия
супермарекет и сравнете написаното на пакетчето масло и на кутията нискомаслен
маргарин. Или сравнете състава на пълномаслено и на обезмаслено сирене. След
това седнете у дома с някоя книга по биохимия на коленете.
Искате да знаете как се прави маргаринът,
така ли ? Като разберете, може да ви
се прииска и никога да не сте го узнали.
Повечето от продаваните видове маргарин започват живота си като полиненаситени
(течни) масла, извлечени от различни растителни източници, например царевица,
слънчоглед, фъстъци и т.н. След като
биват
пречистени, подложени на
изпаряване и пресовани под висока
температура, идва ред на химикалите, с които се повишава количеството извлечена
мазнина. Оставащата течност минава през филтър, от нея се извличат лепкавите
съсътавки, после я неутрализират, промиват, избелват и обезмирисяват. За да
може маслото да
се превърне в маргарин, то минава през процеса хидрогенизаця, който по химичен път превръща
някои от полиненанситените (течните) мазнини в наситени( твърди).
За нещастие този процес превръща и благотворните
„цис” - мастни киселини
в недотам благотворните „транс” – мастни киселини,
които според някои учени допринасят за развитие на сърдечни болести и запушват
артериите.
Знам какво си мислите : „ И заради тая гадопст
се отказах от маслото ! „
Добрата новина е, че е възможно да се произвеждат
естествени маграрини,
без да се стига до появата на опасните „транс” – мастни киселини и без да
става
нужда от разтворители или хидрогенизация. С метода студено пресоване се
извличат най-високите масла. Маргарините, произвеждани по този метод
(могат да
се намерят в деликатесните магазини), са малко
по-скъпи, но много
по-здравословни от хидрираните маргарини, продавани в
супермаркетите.
Маргарините не са единствените продукти, в
които можем да открием хидрирани растителни масла. Много от пакетираните храни
и полуфабрикатите са приготвени
по този начин. Затова видите ли на опаковката
думата „хидриран”, потърсете
да купите нещо друго за ядене."
Из " Хрананене за максимум енергия" Катрин Марсдън
И още по темата :
- "Рафинираните мазнини - фини или опасни?" / Органично
- "Дъх на маслини" / Горичка
- "Мазнините" /Любомир Иванов
- Химия на пърженето
И още по темата :
- "Рафинираните мазнини - фини или опасни?" / Органично
- "Дъх на маслини" / Горичка
- "Мазнините" /Любомир Иванов
- Химия на пърженето
А едно време си го хапвахме доволно често!
ОтговорИзтриванеДа, евтин, достъпен и "без холестерол" ...
Изтриване