петък, 17 февруари 2012 г.

А ето го и маргарина!




 "Подложена на продължителна обработка жълтеникава каша, чиято основна
 съставна част е нещо, наподобяващо машинно масло, топлинно третирана с 
помощта на съмнителен процес, носещ името на хидрогенизация, и в много случаи слепвана с помощта на разни емулгатори, стабилизатори, оцветители и овкусители, 
които да заместят структурата и вкуса, дадени в естествения мастен продукт. Ако 
още се съмнявате, идете в най-близкия супермарекет и сравнете написаното на пакетчето масло и на кутията нискомаслен маргарин. Или сравнете състава на пълномаслено и на обезмаслено сирене. След това седнете у дома с някоя книга по биохимия на коленете.
   Искате да знаете как се прави маргаринът, така ли ? Като разберете, може да ви 
се прииска и никога да не сте го узнали. Повечето от продаваните видове маргарин започват живота си като полиненаситени (течни) масла, извлечени от различни растителни източници, например царевица, слънчоглед, фъстъци и т.н. След като
 биват  пречистени, подложени  на изпаряване  и пресовани под висока температура, идва ред на химикалите, с които се повишава количеството извлечена мазнина. Оставащата течност минава през филтър, от нея се извличат лепкавите съсътавки, после я неутрализират, промиват, избелват и обезмирисяват. За да може маслото да
 се превърне в маргарин, то минава през процеса  хидрогенизаця, който по химичен път превръща някои от полиненанситените (течните) мазнини в наситени( твърди). 
За  нещастие този процес превръща и благотворните „цис” - мастни киселини 
в недотам благотворните „транс” – мастни киселини, които според някои учени допринасят за развитие на сърдечни болести и запушват артериите.
    Знам какво си мислите : „ И заради тая гадопст се отказах от маслото ! „ 
Добрата новина е, че е възможно да се произвеждат естествени маграрини, 
без да се стига до появата  на опасните „транс” – мастни киселини и без да става 
нужда от разтворители или хидрогенизация. С метода студено пресоване се
 извличат най-високите масла. Маргарините, произвеждани по този метод
 (могат да се намерят в деликатесните магазини), са малко  по-скъпи, но много 
по-здравословни от хидрираните маргарини, продавани в супермаркетите.
 Маргарините не са единствените продукти, в които можем да открием хидрирани растителни масла. Много от пакетираните храни и полуфабрикатите са приготвени
 по този начин. Затова видите ли на опаковката думата „хидриран”, потърсете
 да купите нещо друго за ядене."

Из " Хрананене за максимум енергия"  Катрин Марсдън


И още по темата :

  - "Рафинираните мазнини - фини или опасни?" / Органично
  - "Дъх на маслини" / Горичка
  - "Мазнините" /Любомир Иванов 
  - Химия на пърженето

2 коментара: