събота, 12 ноември 2011 г.

Баба гануш /суров/

Баба гануш е близкоизточно ястие, в което основна съставка  е патладжанът.

Събрах  няколко любопитни факти за патладжаните:
  
– Патладжанът или т. нар. син домат, идва от Индия и Шри Ланка. 

– Най-широко отглежданите сортове в Европа и Северна Америка днес, са 
продълговато  яйцевидни, дълги 12-25 см и широки 6-9 см, с тъмноморава кожица. Много по-голямо разнообразие от форми, размери и цветове се отглеждат в Индия и на други места в Азия. Китайските патладжани обикновено са по-тънки и издължени като леко издута „краставица“. 

– Богати са на витамини А, К и С и минерали - калций, магнезий, калий, фосфор, натрий и цинк и в по-малки количества - селен, магнезий и мед. 

– Много богати са на хлорогенна киселина, която е най-потентиня свободен радикал, открит в растенията. 

– На българския пазар, най-качествени са средните по големина патладжани, с форма на круша, твърди на пипане, тежки, с равномерен тъмнолилав цвят и лъскава кожица. 

– Наличието на петна по кожицата е белег за неправилно развитие. 

– Не се препоръчва консумацията му, при хора, с различни увреждания на стомаха, бъбреците и черния дроб.

 Сега на пазара  почти няма патладжани, но рецептата страшно ми хареса( видях я при Вери и Милен и не искам да чакам до следващото лято.  Споделям я сега:





Необходими продукти:

  •  един патладжан (средно голям)
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/2 чаша орехови ядки (или  кашу), накиснати на 10 - 12 ч.
  • сока на половин лимон
  • сусамово масло (студено пресовано), на вкус
  • хималайска розова сол ( или морска), на вкус
  • 1/2 връзка  магданоз


Приготвяне:

- патладжанът се обелва и нарязва на кубчета. Слага се в съд и се замразява 
във фризера. Трябва да замръзне напълно, което обикновено означава, че ще се
 ползва на следващия ден;
- след като се извади, се оставя да се размрази сам. Нека съдът  да бъде под 
лек наклон, за да може и да се отцежда. Когато е напълно размразен, 
го изцедете добрея;
-  накиснатите ядки могат да се обелят. Пипкаво е, но ако останат  необелени,
 ще придадат по - твърд, нагарчащ привкус;
- в блендер/чопър или кухненски робот се слагат  ядките и се надребняват;
- след това, поетапно се прибавят чесъна, магданоза, патладжана, мазнината, лимоновият сок и солта. Пасира се до еднородна смес;
- готов е за сервиране!
- поради пикантния си вкус е подходящ за консумация с хлебчета, крекери или сосове.


Добър апетит! 









Няма коментари:

Публикуване на коментар