Баба гануш е близкоизточно ястие, в което основна съставка е патладжанът.
Събрах няколко любопитни факти за патладжаните:
– Патладжанът или т. нар. син домат, идва от Индия и Шри Ланка.
– Най-широко отглежданите сортове в Европа и Северна Америка днес, са
продълговато яйцевидни, дълги 12-25 см и широки 6-9 см, с тъмноморава кожица. Много по-голямо разнообразие от форми, размери и цветове се отглеждат в Индия и на други места в Азия. Китайските патладжани обикновено са по-тънки и издължени като леко издута „краставица“.
– Богати са на витамини А, К и С и минерали - калций, магнезий, калий, фосфор, натрий и цинк и в по-малки количества - селен, магнезий и мед.
– Много богати са на хлорогенна киселина, която е най-потентиня свободен радикал, открит в растенията.
– На българския пазар, най-качествени са средните по големина патладжани, с форма на круша, твърди на пипане, тежки, с равномерен тъмнолилав цвят и лъскава кожица.
– Наличието на петна по кожицата е белег за неправилно развитие.
– Не се препоръчва консумацията му, при хора, с различни увреждания на стомаха, бъбреците и черния дроб.
Сега на пазара почти няма патладжани, но рецептата страшно ми хареса( видях я при Вери и Милен) и не искам да чакам до следващото лято. Споделям я сега:
Необходими продукти:
- един патладжан (средно голям)
- 2-3 скилидки чесън
- 1/2 чаша орехови ядки (или кашу), накиснати на 10 - 12 ч.
- сока на половин лимон
- сусамово масло (студено пресовано), на вкус
- хималайска розова сол ( или морска), на вкус
- 1/2 връзка магданоз
Приготвяне:
- патладжанът се обелва и нарязва на кубчета. Слага се в съд и се замразява
във фризера. Трябва да замръзне напълно, което обикновено означава, че ще се
ползва на следващия ден;
- след като се извади, се оставя да се размрази сам. Нека съдът да бъде под
лек наклон, за да може и да се отцежда. Когато е напълно размразен,
го изцедете добрея;
- накиснатите ядки могат да се обелят. Пипкаво е, но ако останат необелени,
ще придадат по - твърд, нагарчащ привкус;
- в блендер/чопър или кухненски робот се слагат ядките и се надребняват;
- след това, поетапно се прибавят чесъна, магданоза, патладжана, мазнината, лимоновият сок и солта. Пасира се до еднородна смес;
- готов е за сервиране!
- поради пикантния си вкус е подходящ за консумация с хлебчета, крекери или сосове.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар