сряда, 23 ноември 2011 г.

Нахутени кюфтенца и сос от тиквени семки с карфиол








Това е модификация на рецепта за фалафели, но приготвени на фурна.
Пърженето е вредно, както се знае, но и да не беше, аз не обичам да готвя така. 


 Нахута, подобно  на повечето бобови растения е богат източник на белтъчини,  а също така е  добър източник на лецитин и фолиева киселина, желязо, магнезий, фосфор,  цинк, както и на  манган и мед.И най - хубавото - има  нисък гликемичен индекс (10)! 
Много ги харесвам тези кюфтенца и абсолютно ми заместват месните такива. Като жена, избягваща месото, си дадох сметка, че не самото месо ме блазни (в традиционните  производни на каймата), а аромата и формата. 

Необходими продукти:

  •  250 гр. сух нахут 
  •  1 средно голяма глава лук 
  •  2 - 3 скилидки чесън
  • 1/3 връзка магданоз
  • 1 - 2 с.л. смлян кимион
  • 1 с.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л.  черен пипер
  • 1 ч.л бял пипер
  • 0,5 ч.л. бакпулвер
  • 1 - 2 лъжици пълнозърнесто брашно
  • 5 с.л. студено пресовано олио
  • хималайска сол на вкус

Начин на приготвяне :

Нахутът се накисва за 10 -12 часа в студена вода с добавена чаена лъжичка сода.
След това се изплаква добре и се вари. 

Когато е готов , се изплаква с хладка вода, за да можете да го "обелите".
В съда с водата и нахута се стриват зърната  между ръцете, за да паднат люспите.
В кухненски робот се смилат лука, чесъна и магданоза. Към тях се добавят  готовите зърна нахут и се пасира. Добавят се сухите  подправки - пиперите, кимиона и кориандъра,
а най-накрая и мазнината и брашното. Ако сместа е суха се добавя малко вода.



Готовата смес се оставя за около 30-на минути да се овкуси.
През това време може да се приготви соса.



Продукти за соса:
  • 1/2 ч.ч сурови тиквени семки
  • 2 шепи  карфиол
  •  магданоз
  • щипка хималайкса сол
  • лимонов сок
  • 1с.л. студено пресовано масло

Приготвяне: 
Семената се накисват предварително за 4-6 часа. В кухненски робот се смилат с малко вода, до получаване на рядка смес. След това се прибавя карфиола и ситно зарязания магданоз и се пасира, но за кратко. Овкусява се с лимонвия сок и солта.

Отпочиналата нахутена смес се оформя на кюфтенца и се реди в тава , постлана с хартия за печене:


Пече се на умерена фурна (около 200 градуса) за около 40 мин.
По средата на печенето могат да се обърнат, но внимателно. 
Сервират се гарнирани със соса.


Добър апетит! 





2 коментара:

  1. Рецептата за кюфтенцата е една от най-успешните, които съм тествала. Обикновено стават някак сухи, но тези се получиха много добре. Не можах да опитам соса, може би следващия път. Само сварих карфиола на пара и поръсих с магданоз и лимонов сок :-)

    ОтговорИзтриване