Това е модификация на рецепта за фалафели, но приготвени на фурна.
Пърженето е вредно, както се знае, но и да не беше, аз не обичам да готвя така.
Нахута, подобно на повечето бобови растения е богат източник на белтъчини, а също така е добър източник на лецитин и фолиева киселина, желязо, магнезий, фосфор, цинк, както и на манган и мед.И най - хубавото - има нисък гликемичен индекс (10)!
Много ги харесвам тези кюфтенца и абсолютно ми заместват месните такива. Като жена, избягваща месото, си дадох сметка, че не самото месо ме блазни (в традиционните производни на каймата), а аромата и формата.
Необходими продукти:
- 250 гр. сух нахут
- 1 средно голяма глава лук
- 2 - 3 скилидки чесън
- 1/3 връзка магданоз
- 1 - 2 с.л. смлян кимион
- 1 с.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л бял пипер
- 0,5 ч.л. бакпулвер
- 1 - 2 лъжици пълнозърнесто брашно
- 5 с.л. студено пресовано олио
- хималайска сол на вкус
Начин на приготвяне :
Нахутът се накисва за 10 -12 часа в студена вода с добавена чаена лъжичка сода.
След това се изплаква добре и се вари.
След това се изплаква добре и се вари.
Когато е готов , се изплаква с хладка вода, за да можете да го "обелите".
В съда с водата и нахута се стриват зърната между ръцете, за да паднат люспите.
В кухненски робот се смилат лука, чесъна и магданоза. Към тях се добавят готовите зърна нахут и се пасира. Добавят се сухите подправки - пиперите, кимиона и кориандъра,
Готовата смес се оставя за около 30-на минути да се овкуси.
Продукти за соса:
- 1/2 ч.ч сурови тиквени семки
- 2 шепи карфиол
- магданоз
- щипка хималайкса сол
- лимонов сок
- 1с.л. студено пресовано масло
Приготвяне:
Семената се накисват предварително за 4-6 часа. В кухненски робот се смилат с малко вода, до получаване на рядка смес. След това се прибавя карфиола и ситно зарязания магданоз и се пасира, но за кратко. Овкусява се с лимонвия сок и солта.
Пече се на умерена фурна (около 200 градуса) за около 40 мин.
По средата на печенето могат да се обърнат, но внимателно.
Добър апетит!
Рецептата за кюфтенцата е една от най-успешните, които съм тествала. Обикновено стават някак сухи, но тези се получиха много добре. Не можах да опитам соса, може би следващия път. Само сварих карфиола на пара и поръсих с магданоз и лимонов сок :-)
ОтговорИзтриванеРадвам се ,че си тествала и тази рецепта! :)
Изтриване