четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Просо със сушени плодове, канела и орехи

Коледните пости започнаха, но това съвсем не означава  скучна трапеза!
Веган кухнята е разообразна и богата.
Днес ще предложа ястие с просо, в сладък вариант.
В  обикновен разговор  за хранене, хора, които не са яли просо, винаги  ме контрират с лека насмешка "ама ти папагал ли си ?!".....Най-ценнното качество, което придобих покрай сегашния си начин на хранене е да опитвам нови храни и комбинации. Голямо богатство е!
Тази зърнена култура, дори и първосигнално да се свързва с хранилките на птиците,  всъщност е много поленза храна за човека. Просото  съдържа аминокиселината метионин, от която в организма се образува холин (витамин B4), който  притежава липотропно действие (способност да намалява натрупването на масти в черния дроб). 
Богато е на фибри и  по-качествено  регулира  действието на отделителната сиситема,
от овесените ядки. 
Ето и днешното ястие:


Просо със сушени плодове, канела и орехи




Необходими продукти:

  • 1ч.ч. био просо 
  • 2с.л. кокосово масло
  • 1 с.л. кафява, нерафинирана захар /или мед/
  • 1/2 ч.ч. сурови орехи
  • 1/2 ч.л.канела
  • кокосови стръготини
  • стафиди
  • сушени червени боровинки



Приготвяне:


Сушените плодове се накисват в малко вода за около 30 мин. Просото се сварява с малко вода и след това се отцежда. Орехите се настъргват на ренде. В купа слагаме отцеденото просо и прибавяме кокосовото масло и кафявата захар. Разбърква се внимателно. След това се прибавят настърганите орехи (оставя се малко за поръсване отгоре), канелата и сушените плодове. По желание, оформяте топки при сервиране и поръсвате обилно, с орехи и кокосови стърготини. 


Добър апетит! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар