В източниците за здравословно хранене, бялата готварска сол се отрича и
пак там се препоръчва като най-добър избор - хималайската кристална сол
или другия възможен компромис - морската сол.
Чудех се обаче, с какво точно е вредна бялата сол?
След по-обстойно търсене в мрежата, ми се изясни следното - след рафинирането,
което в наши дни, се оказва е изключително агресивно, в състава на солта, остават
само натрий и хлорид .Всички останали минерали и микроелементи са отстранени.
В този изчистен вид, солта вече става вредна, защото нашето тяло няма нужда от
такива количества натриев хлорид. А когато се прекалява с дневните препоръчителни
дози ( 3 -5гр ), тялото се излага на големи здравословни рискове. Това е така,
защото в стремежа си да изолира излишния натриев хлорид , тялото ползва водата от своите клетки, обричайки ги на смърт. В цялия този процес, се влагат много и ценни микроелементи, а като краен резултат - тялото гладува. Бялата рафинирана сол орграбва нашия рганизъм. Последиците за нашето здраве са повишено артериално налягане, влошаване работата на бъбреците и черния дроб, отлагане в тъкъните и ставите,
склерозиране на артериите , и по-страшните поява на артрит, подагра, камъни
в бъбреците и жлъчката...
Попаднах на цитат на постигналия изключително здраве Пол Брег:
„Солта не е жизнено необходим продукт. Известно е, че примитивните
народи не познават сол. Изключвайки солта от вашия рацион, вие ще
изпитате неудобство само първите няколко седмици. Най-прочутите
готвачи на Франция приготвят своите световноизвестни блюда, без да
добавят сол, замествайки я с други подправки: лук, чесън, билки и гъби."
Няма коментари:
Публикуване на коментар