неделя, 20 ноември 2011 г.

Защо бялата сол е вредна?





В източниците за здравословно хранене, бялата готварска сол се отрича и 
пак там се препоръчва като най-добър избор - хималайската кристална сол 
или другия  възможен компромис - морската сол.
Чудех се обаче, с какво точно е вредна бялата сол?
След  по-обстойно търсене в мрежата, ми се изясни следното - след рафинирането, 
което в наши дни,  се оказва  е изключително агресивно, в състава на солта, остават 
само натрий и хлорид .Всички останали минерали и микроелементи  са отстранени. 
В този изчистен вид, солта вече става вредна, защото нашето тяло няма нужда от 
такива количества натриев хлорид. А когато се прекалява с дневните  препоръчителни
дози ( 3 -5гр ), тялото се излага на големи здравословни рискове. Това е така, 
защото в стремежа си да изолира излишния натриев хлорид , тялото ползва водата от своите клеткиобричайки ги на смърт. В цялия  този процес, се влагат  много и ценни микроелементи, а  като краен резултат - тялото  гладува. Бялата рафинирана сол орграбва нашия рганизъм. Последиците за нашето здраве са повишено артериално налягане, влошаване работата на бъбреците и черния дроб, отлагане  в тъкъните и ставите, 
склерозиране на артериите , и по-страшните поява  на артрит, подагра, камъни 
в бъбреците и жлъчката...

Попаднах на цитат на постигналия изключително здраве Пол Брег:
 „Солта не е жизнено необходим продукт. Известно е, че примитивните 
народи не познават сол. Изключвайки солта от вашия рацион, вие ще 
изпитате неудобство само първите няколко седмици. Най-прочутите 
готвачи на Франция приготвят своите световноизвестни блюда, без да 
добавят сол, замествайки я с други подправки: лук, чесън, билки и гъби."


Няма коментари:

Публикуване на коментар