По това време на годината тиквите са актуален плод.
Те спадат към групата на плодовите зеленчуци.
По съдържание се характеризират с висока плодова захар (в кечествените сортове до 10%),
както и с високи стойности на Витамин С ( 10%).По съдържание на каротин надминават морковите.
Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 гр.) тиквата притежава диетични свойства
и се препоръчва при бъбречни и сърдечно съдови заболявания.
Но въпреки това е противопоказна за хора с диабет тип II ! Гликемичният й индекс е много висок - 75!
В детските си години, бях от онези деца, които с отвращение побутват парчето печена тиква настрани.
Не я харесвам, в който и да е сладък вариант. А солен......до днес не бях опитвала! Тази есен, реших, че е време да опитам отново ( или за първи път) ястие с тиква.
Нужните продукти:
- около 1 кг. почистена тиква ( аз ползвах малка, тип цигулка)
- 1-2 средни картофа
- 2-3 моркова
- праз лук
- 1/2 - 1 ч.л. джинджифил
- 50 гр. масло
- пипер на вкус ( бял , черен и т.н.)
- 2-3 скилидки чесън
- щипка индийско орехче
- хималайска розова сол
- сок от половин лимон
- заквасена сметана за сервиране
Приготвяне:
Зеленчуците се почистват и нарязват на кубчета.
В малко вода, първо се сваряват картофите и морковите.
Когато са полуготови се добавят кубчетата тиква и празът.
Варим до готовност, на умерен огън. Малко преди да отнемете
от огъня, се добавят маслото, подправките и солта.
След като пасирате се добавя и лимоновият сок.
Сервира се с лъжица разбита, заквасена сметана.
Добър апетит!
Не съм опитвала тиква в солен вариант. И я обичам сладка. Имам една у дома и със сигурност ще пробвам рецептата тези дни. Обещавам да споделя впечатления. :)
ОтговорИзтриванеI need to try that one of these days.
ОтговорИзтриванемиле_вале, очаквам впечатления.
ОтговорИзтриванеLife Line, тry it, you will not regret it.
Споделям :)
ОтговорИзтриванеЗа мен определено беше ново като вкус, защото аромата на тиква остава, а аз както казах съм я хапвала само сладка. Приятна и лека, определено с крутони ми допадна. Децата хапнаха, мисля, че им хареса имайки предвид експеримента с вкуса, те също за пръв път опитаха солен вариант.