четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Крем супа от тиква

По това време на годината тиквите са актуален плод.  
Те спадат към групата на плодовите зеленчуци.
По съдържание  се характеризират с висока плодова захар (в кечествените сортове до 10%), 
както и с високи стойности на Витамин С ( 10%).По съдържание на каротин надминават морковите.
 Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 гр.) тиквата притежава диетични свойства 
и се препоръчва при бъбречни и сърдечно съдови заболявания.
Но въпреки това е противопоказна за  хора с диабет тип II ! Гликемичният й индекс  е много висок - 75!
 В детските си години, бях от онези деца, които с отвращение побутват парчето печена тиква настрани. 
Не я харесвам, в който и да е сладък вариант. А солен......до днес не бях опитвала! Тази есен, реших, че е време да опитам  отново ( или за първи път)  ястие с тиква.
 Избрах крем супа.






Нужните продукти:
  •  около 1 кг. почистена  тиква ( аз ползвах малка, тип цигулка)
  • 1-2 средни картофа
  •  2-3 моркова
  •  праз лук
  •  1/2 - 1 ч.л. джинджифил
  •  50 гр. масло
  •  пипер на вкус ( бял , черен и т.н.)
  •  2-3 скилидки чесън
  •  щипка индийско орехче
  •  хималайска розова сол
  •  сок от половин лимон
  •  заквасена сметана за сервиране

Приготвяне:
Зеленчуците се почистват и нарязват на кубчета.
В малко вода, първо се сваряват картофите и морковите. 
Когато са полуготови се добавят кубчетата тиква и празът. 
Варим до готовност, на умерен огън. Малко преди да отнемете 
от огъня, се добавят маслото, подправките и солта.
След като пасирате се добавя и лимоновият сок. 
Сервира се с лъжица разбита, заквасена сметана. 

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Не съм опитвала тиква в солен вариант. И я обичам сладка. Имам една у дома и със сигурност ще пробвам рецептата тези дни. Обещавам да споделя впечатления. :)

    ОтговорИзтриване
  2. миле_вале, очаквам впечатления.

    Life Line, тry it, you will not regret it.

    ОтговорИзтриване
  3. Споделям :)
    За мен определено беше ново като вкус, защото аромата на тиква остава, а аз както казах съм я хапвала само сладка. Приятна и лека, определено с крутони ми допадна. Децата хапнаха, мисля, че им хареса имайки предвид експеримента с вкуса, те също за пръв път опитаха солен вариант.

    ОтговорИзтриване